Zielonej herbaty – po japoÅ„sku “oocha” – jest wiele rodzajów. Å»adna z tych, których do tej pory próbowaÅ‚em, nie przypomina jednak sÅ‚omianego napoju pod nazwÄ… “herbata zielona”, jaki podaje siÄ™ w polskich kawiarniach. Jakież byÅ‚o moje zdziwienie, gdy kupiwszy po raz pierwszy butelkÄ™ z automatu, zamiast czegoÅ› herbacianego moje podniebienie zaatakowaÅ‚ dziwny smak podobny do spalonych orzechów ziemnych.

Na co dzień najczęściej spotykam podawaną gratisowo w żetonowych restauracjach „zieloną herbatę”, która swoimi właściwościami przypomina rdzawą wodę. Są jeszcze bary sushi, gdzie trafić można na coś bardziej wykwintnego – proszkową lub zamkniętą w torebkach „regularną zieloną”. Restauracyjne herbaty różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem – te z rodziny rdzawej wody zalatują orzechami, regularna zielona to smakowa podróż kosiarką do trawy. Żartuję sobie trochę, znawcy niech się nie obruszają – doskonale wiem, iż moja „żadna” wiedza jest wynikiem ignorancji. Tak, jak to ma miejsce w kochanej Polsce, mimo iż rodzajów jest wiele, to w końcu i tak na wszystko wołamy „herbata”.

Maccha to inna historia – towar najwyższej jakoÅ›ci. Godne uwagi miejsca jej produkcji można policzyć na palcach jednej rÄ™ki, przez co ma ona status luksusowej i jest dość droga. Jedna z najbardziej uznanych wytwórni znajduje siÄ™ w pobliskim Kioto, dziÄ™ki czemu dane mi byÅ‚o spróbować, jak to naprawdÄ™ smakuje – bardzo charakterystycznie i interesujÄ…co* (koniec recenzji ;) ). DziÄ™ki oryginalnemu aromatowi, jak i wysokiemu statusowi w hierarchii typowo japoÅ„skich specjałów oraz wreszcie nieokieÅ‚znanej wyobraźni JapoÅ„czyków – powstaje wiele produktów “o smaku maccha” i choć do herbaty im daleko, potrafiÄ… dostarczyć nie lada wrażeÅ„ smakowych. Po konkrety zapraszam do galerii!


* Co nie znaczy „smaczny”. Trzeba trochę poćwiczyć, aby go docenić – jak ze wszystkim tutaj.

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany, by móc komentować. Zaloguj się »

Wszystkie materiały znajdujące się na tej stronie objęte są prawami autorskimi.
Wykorzystywanie ich bez zgody i wiedzy autora jest zabronione.